U bent hier: Home  »  blog

Zet jij jezelf op de eerste plaats?

Kies jij al voor jezelf door jezelf op de eerste plaats te zetten of staat de ander nog steeds met stip op nummer 1? Veel vrouwen zijn generaties lang gewend te zorgen voor anderen en hebben hiermee niet goed geleerd om voor zichzelf te zorgen. Dit zorgt vaak voor disbalans. 

Wanneer je voor jezelf kiest en jezelf op de eerste plaats zet, dan zorg je goed voor jezelf. Dan kom je ook tot volle bloei. En ook al weten veel vrouwen dat ze beter voor anderen kunnen zorgen wanneer ze goed voor zichzelf zorgen, ze brengen het niet altijd in de praktijk. 

Zeker in deze tijd, of zoals ik het zelf noem vrouwentijd, lijkt het nog moeilijker te zijn.

We willen veel meer dan de vorige generatie. We hebben meer taken.
Een baan, een gezin, een opleiding, sociale contacten, sport, hobbies enz. Naast al deze taken nemen de meeste vrouwen nog vaak het grootste gedeelte van de huishouding en zorgplicht op zich. Vaak voelen ze zich uitgeblust in plaats van opgebloeid.

Het is niet voor niets, dat steeds meer vrouwen in een burn-out terecht komen.

Vrouwen in de bloei van hun leven komen hierdoor niet tot bloei. 

Er is een disbalans op veel fronten:

  1. De disbalans tussen werk- en privé.
    De meeste vrouwen werken tegenwoordig mee. Deels omdat ze in het levensonderhoud helpen voorzien, deels omdat ze het leuk vinden en omdat ze een carrière willen. Als je veel werkt kan er een disbalans ontstaan tussen werk- en privé.

    Een eigen voorbeeld:
    Ik vind mijn werk heel erg leuk. Ik werk vanuit mijn eigen bedrijf met mensen en dit geeft me energie. Van begin af aan heb ik eigenlijk alles zelf gedaan, waardoor op een bepaald moment de balans tussen werk- en privé zoek raakte. Het is zo gegroeid. Het is leuk, ik kan mijn eigen tijd indelen en dan werk je al snel een paar uur extra. Door wat meer structuur aan te brengen en een aantal zaken uit te besteden heb ik inmiddels de disbalans hersteld.
     
  2. De disbalans tussen denken, voelen en doen.
    Een veel gehoorde klacht onder vrouwen is dat ze teveel in hun hoofd zitten. Dit is een logisch gevolg van het grote aantal taken dat we tegenwoordig hebben.  Om deze taken allemaal goed te combineren en te plannen is er veel organisatie nodig en dit gebeurt allemaal in ons hoofd. Ons hoofd gaat vaak dag en nacht door, waardoor we blijven malen.

    Een eigen voorbeeld:
    Door alle taken en vooral ook omdat ik deze taken vooral goed wilde doen (perfect is een beter woord), merkte ik dat ik grotendeels in mijn hoofd ging wonen. Als er iets is wat mij geen goed doet, is het veel in mijn hoofd zitten. Denken over van alles en nog wat, malende gedachten. Hierdoor sla ik de plank helemaal mis als het gaat om doen en voelen. Wanneer ik mijn denken zit komt ik vaak niet tot doen of heb ik minder contact met mijn gevoel.
    Juist doen heb ik nodig om weer meer contact te krijgen met mijn gevoel en mijn gevoel heb ik nodig om mezelf op de eerste plaats te zetten. Voelen wat mijn lijf nodig heeft en voelen wat er voor mij toe doet.
    Waar heb ik zin in? Wat vind ik leuk? Wat heb ik nodig? Wat wil ik zelf.

  3. De disbalans tussen spanning en ontspanning. 
    Blijven zorgen, blijven hollen, regelen, oplossen, denken zijn oorzaken van de disbalans tussen spanning en ontspanning. Wanneer wij vrouwen de ontspanning missen, denken we vaak dat we moeten sporten of aan yoga moeten doen. Tenminste, dit dacht ik zelf altijd.
    Een eigen voorbeeld:
    Ontspanning zit voor mij in kleine momenten. De rust nemen voor een koffie- of lunchpauze. Een ademhalingsoefening wanneer ik moet wachten in de rij voor de kassa. Genieten van de natuur. Een kleine wandeling na het eten. Een leuk gesprek met een vriendin. Na het eten napraten met de kinderen.
     
  4. De disbalans tussen geven en nemen.
    Vrouwen zijn van nature geneigd te zorgen voor anderen en het kiezen voor anderen, door ze op de eerste plaats te zetten, nog boven onszelf. Hierdoor geven vrouwen vaak meer dan ze nemen. Hulp geven is ook eenvoudiger dan hulp vragen, dat zit niet zo in onze natuur.

    Een eigen voorbeeld:
    Bij mezelf merkte ik ook dat het veel eenvoudiger is om te geven dan te nemen.
    Bovendien krijg ik vaak voor het zorgen voor anderen een stuk waardering. Echter wanneer ik te veel geef en hiermee te veel zorg, wordt het voor de ander vanzelfsprekend en krijg ik niet de waardering die ik verwacht. Wanneer ik voor anderen zorg, kan ik niet tegelijkertijd voor mezelf zorgen. Ik ben het ook niet gewend dat er voor mij gezorgd wordt. Het ontvangen van hulp is een verhaal apart. Ik heb geleerd om hulp te vragen en te ontvangen. Wat hierin wel belangrijk is dat je hulp vraagt aan de juiste persoon. Hiermee bedoel ik dat je hulp vraagt aan de persoon die je dit ook kan geven.

Vrouwen beschikken vanuit zichzelf een gezonde dosis natuurlijke kracht. Hoe je omgaat met je natuurlijke kracht en hoe je deze kracht op peil houdt is een ander verhaal. Wanneer je op diverse vlakken uit balans bent, kan deze natuurlijke kracht bewust of onbewust wegvloeien. Je kunt je dan leeg en futloos voelen.

Wanneer je weet waar je je natuurlijke kracht verliest of waar je uit balans raakt, kun je deze natuurlijke kracht bewust of onbewust weer versterken.

We kunnen deze natuurlijke kracht ook bewust of onbewust versterken.

Hoe verlies je je natuurlijke kracht?
Door energievreters.

Hoe versterk je je natuurlijke kracht?
Door energiegevers.


Wat zijn energievreters?

-          De ander op de eerste plaats zetten

-          Ergernissen

-          Oordelen over jezelf en anderen

-          Doen wat je niet leuk vindt

-          Te veel denken

-          Te veel willen en moeten

-          Chaos

-          De lat hoog leggen

-          Perfectionisme

-          Moeizame contacten

-          In een slechte situatie blijven hangen

-          Klagen

-          Te veel zorgen voor de ander en te weinig voor jezelf

-          Over je grenzen gaan

-          Alles zelf willen doen

-          In je eentje zitten mokken als iets je dwars zit

-          Ja zeggen terwijl je het eigenlijk niet wilt

-          Te veel tv kijken

-          Uitstelgedrag

 

Wat zijn energiegevers?

-          Jezelf op de eerste plaats zetten

-          Zonder oordeel zijn over jezelf en anderen

-          Doen wat je leuk vind

-          Je gevoel volgen

-          Mensen met een glimlach begroeten

-          Complimenten geven, een paar keer per dag

-          Een gemeend ‘dankjewel’ zeggen, een paar keer per dag.

-          Een boek lezen

-          Iemand een plezier doen

-          Veel water drinken

-          De natuur in

-          Voldoende beweging

-          Leuke contacten onderhouden

-          Opruimen. Een opgeruimd hoofd is een opgeruimd huis. Opruimen geeft ruimte.

-          Je grenzen aangeven en voor jezelf opkomen

-          In plaats van klagen; kijken hoe je het best om kunt gaan met de situatie waar je over klaagt

-          Praten over wat je dwars zit

-          Hulp vragen

-          Uit een slechte situatie stappen

-          Structuur aanbrengen

-          Geef jezelf iets (het liefst elke dag), waar je naar uit kunt kijken

-          Nee zeggen op zijn tijd

-          In het nu leven


Het is vrouwentijd en hiermee tijd voor elke vrouw om de balans op te maken!

Zo krijg je een positieve invloed op je natuurlijke kracht en op jouw eigen leven.
Je kiest voor jezelf door jezelf op de eerste plaats te zetten. Van hieruit kun je er veel beter voor anderen zijn.

In mijn werk kom ik veel vrouwen tegen, die moe en uit balans zijn. Op verschillende manieren leer ik ze de balans te herstellen. Ik geef ze inzicht in de onbewuste patronen. Het zien en erkennen is vaak al een goed begin. Daarnaast reik ik praktische handvatten aan, die direct in het dagelijks werk en leven toepasbaar zijn.


Zelf ben ik in het verleden vaak uit balans geraakt, door diverse situaties. Al op jonge leeftijd had ik een burn-out. Nu werk ik als NLP trainer en burn-out specialist veel met vrouwen die hoog gevoelig zijn voor burn-out. Door inzicht in communicatie en gedrag leren ze hoe ze bij zichzelf de balans kunnen herstellen en hoe ze zichzelf op de eerste plaats kunnen zetten.

Wil je een artikel gebruiken of delen op welke wijze dan ook? Leuk, echter alleen met vermelding van In & Outside, mijn naam en een werkende link.

Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blogbericht op de site staat.