Navigatie
Het corona effect is onvoorstelbaar groot, niet alleen vanwege corona zelf, maar vooral omdat de coronastress op alle lagen van ‘jouw zijn’ invloed heeft. Of je het nu wilt of niet het je reageert hier bewust en onbewust op. Het merendeel van onze reacties gebeuren onbewust. je reageert op een bepaalde manier, door middel van gedachten, gedrag en gevoelens, maar je bent je er niet helemaal bewust van. Dit gaat automatisch.
Hierdoor kan er een disbalans bij jou ontstaan op allerlei niveaus. Zowel op mentaal, fysiek als op emotioneel niveau. Ook oude patronen kunnen zonder dat je het in de gaten hebt weer actief worden. Je kunt getriggerd worden en op een manier reageren die niet in verhouding staat met de situaties.
Waarschijnlijk weet je al lang dat stress een behoorlijke invloed heeft op ons immuunsysteem, waardoor je vatbaarder kunt worden voor allerlei fysieke en mentale klachten, ziektes en ook het coronavirus.
Zo kan de coronastress veel meer impact hebben, dan je merkt waardoor je vastloopt.
Dit uit zich in fysieke klachten, mentale klachten of een combinatie daarvan.
Deze stress gerelateerde klachten kunnen uiteindelijk resulteren een burn-out.
Wanneer je de klachten vroegtijdig herkent, ook al kan dit lastig zijn in de malle molen van het huidige leven en in de huidige maatschappij, dan kun je jezelf bijsturen.
Achter elke trigger, elke vorm van spanning of weerstand bij jezelf ligt iets verborgen, hierdoor kun je vastlopen.
Ik kijk naar waar jij vastloopt en hoe ik jou kan leren je eigen balans op verschillende manieren te herstellen. Alleen inzicht in waar je vastloopt is niet voldoende. Ik help je om je bewust te worden van alle gedachten, gevoelens en emoties die ervoor zorgen dat je vastloopt.
1. Fysieke en mentale klachten
2. Stressrespons: vechten, vluchten en bevriezen
3. Je blijft in je comfortzone en oude patronen worden actief
4. Je bent gevoeliger voor prikkels, emoties en energieën.
5. Hoog-gevoelige personen hebben extra last
6. Je raakt sneller uit balans
Bij zowel langdurige stress als bij piekstress kun je niet meer normaal functioneren
Door stress kun je allerlei klachten krijgen die uiteindelijk kunnen leiden tot burn-out.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
Herken de signalen op tijd, dit kan door af en toe een pas op de plaats te maken en rust te nemen.
Controleer je energiebalans van 0-100% en voel hoe deze op dit moment is. Het is belangrijk dat je deze weer op kunt laden en dat deze ook meer stabiel blijft.
Wanneer je energiebalans heel erg wisselt is dit een belangrijk signaal, dat je uit balans bent.
Bij zowel langdurige stress als bij piekstress kun je niet meer normaal functioneren, omdat je in de vechten-vluchten-bevriezen-modus schiet. Dit gebeurt in je emotionele brein. Allerlei gedragspatronen hebben een oorzaak in deze stressrespons.
Corona geeft langdurige stress en piekstress. Dit laatste ervaar je vooral, als je bang bent dat jij of een van je dierbaren het coronavirus heeft. Bij langdurige stress in deze tijd kun je vooral denken aan de mediaberichten, het langdurige herstel van jezelf of je dierbaren die corona hebben, het effect op je omgeving en het effect op je werk.
Veel gedragspatronen hebben te maken met vechten, vluchten en bevriezen.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
Vechtreacties: de strijd aangaan, je zelf continu verdedigen en het altijd gelijk willen krijgen in een discussie.
Vluchtreacties: de confrontatie niet aangaan, situaties uitstellen, vermijden en uit de weg gaan.
Bevriesreacties: geen contact meer met je emoties, dichtklappen en jezelf niet meer uiten.
Al deze dingen gebeuren onbewust en automatisch.
Observeer bij jezelf wat er gebeurt. Wat denk je, wat doe je, wat voel je en wat is het effect? Schiet je eerst in vechten en vluchten en daarna in bevriezen, of ga je gelijk naar bevriezen. Let hierbij vooral op je ademhaling, want bij alle drie heeft de ademhaling dezelfde eerste reactie, namelijk het vastzetten van je ademhaling.
Bij vechten en vluchten is er na het vastzetten van de ademhaling nog een mogelijkheid tot actie, want je gaat of vechten of vluchten. Bij bevriezen is er geen actie; je zet je adem vast, waarna je niets meer kunt. Je ademhaling kan hierna heel oppervlakkig en hoog blijven.
Bij stress wordt je comfortzone actief. Je comfortzone is een soort van veiligheid. Je reageert vanuit voor jou bekende patronen, die je als kind hebt aangeleerd. Destijds hielpen ze, maar nu kunnen ze je tegenhouden. Het zijn je blinde vlekken, waardoor situaties zich steeds herhalen en je niet bereikt wat je wilt.
Je zet geen stappen of maakt geen keuzes die goed voor je zijn.
Voorbeelden van deze patronen zijn: “gericht zijn op de ander, zorgen voor de ander, jezelf wegcijferen of aanpassen, geen nee (durven zeggen), pleasen, hard werken en doorgaan, niet voelen maar denken, geen grenzen aangeven, vermijdingsgedrag”.
Observeer bij jezelf wat er gebeurt. Wat denk je, wat doe je, wat voel je en wat is het effect? Welke patronen herhaal je steeds weer?
Wanneer je deze herkent, kun je kiezen voor ander gedrag.
Zie je de patronen niet, dan kun je iemand vragen met je mee te kijken.
Door de situatie rondom corona, hangt er van alles in de lucht. Emoties, als angst, weerstand, eenzaamheid en verdriet, maar ook negativiteit kunnen voor meer prikkels zorgen. Jij kunt dit oppikken, waardoor je je anders voelt.
Bovendien mis je net als ieder ander het warme menselijk contact, wat altijd helpt om prikkels te verwerken.
Ook hier helpt het om te observeren wat er bij jezelf gebeurt. Hoe voelde je jezelf bijvoorbeeld voordat je naar buiten ging of voordat je in gesprek ging met iemand waar corona het onderwerp van gesprek was?
Hoe voelde je jezelf ervoor en erna? Weet dat het lastig kan zijn, omdat je soms niet weet waar en bij wie je iets hebt opgepikt. Je kunt dit ook op allerlei manieren ervaren. Ik heb zelf, na het thuiskomen van een fietstocht, plotseling veel last gehad van misselijkheid. De vraag is: hoe ga je daar dan mee om?
Tip: Neem de tijd (voor jezelf) om dit te voelen en om even helemaal met jezelf te zijn, zonder alle emoties en energieën van anderen. Dit kan door de natuur in te gaan, muziek te luisteren, een goed gesprek te voeren of een heerlijke douche te nemen. Onderzoek wat bij jou past en doe wat goed voelt.
Ben je normaal gesproken al gevoelig voor stemmingen en sferen, dan ben je dit nu extra, als je hoog-gevoelig bent. Je pikt (veel) meer zintuiglijke prikkels op dan anderen.
Je kunt meer last krijgen van je hoog-gevoeligheid, vooral als je niet weet wat jouw eigen hoog-gevoeligheidskenmerken zijn.
Je ziet meer, je hoort meer, je voelt meer, je ruikt meer en je proeft meer. Bovendien heb je een andere prikkelverwerking, omdat je hersenen prikkels anders filteren. Jij hebt meer tijd nodig om prikkels te verwerken.
Neem de tijd om alles wat je meemaakt te laten landen, zakken en verwerken. Ga vooral niet door, alsof er niets aan de hand is, want dan gaan de ervaringen een eigen leven leiden in je hoofd en je lijf en krijg je er nog meer last van. Leer jezelf hierin goed kennen, zodat je je hoog-gevoeligheid meer als kracht dan als klacht kunt (gaan) gebruiken.
In de coronatijd kun je sneller uit balans raken, omdat je te veel gaat nadenken en omdat je in een negatieve (angst)spiraal terecht komt, door alle berichten rondom corona. Je kunt op verschillende manieren uit balans raken. Het is belangrijk dat je jouw disbalans herkent en hoe je deze kunt herstellen.
In mijn praktijk kijk ik altijd op welk vlak iemand uit balans raakt. Hierbij gebruik ik 7 balansmodellen, die je laten zien waar je uit balans raakt en hoe je zelf die balans kunt herstellen. Al deze balansmodellen hebben verbinding met elkaar. Door met alle 7 balansmodellen te werken kan je balans snel herstellen.
Onderzoek waar je last van hebt. Heb je fysieke, mentale of emotionele klachten? Waardoor raak jij als eerste uit balans?
Wellicht herken je jouw disbalans in een van mijn zeven balansmodellen hieronder:
- mentale balans
- energiebalans
- emotionele balans
- balans interne en externe communicatie
- balans in geven en nemen
- spirituele balans
- stressbalans
Loop je vast, en heb je hulp nodig, neem dan gerust contact met me op. Ik kijk samen met jou naar de oorzaak van je vastlopen.
Misschien heb je vragen naar aanleiding van dit blog. Of ben je nieuwsgierig geworden en vraag je je af of een training of coachtraject bij In & Outside iets voor jou zou zijn. Neem dan vrijblijvend contact met mij op en stel je vraag. Ik maak daar altijd direct tijd voor vrij.
Uiteraard kun je ook een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek, waarbij je mij en mijn manier van werken leert kennen. Ik geef je dan alvast wat praktische tools, die je direct in je dagelijkse werk en leven toe kunt passen.
Ik kijk er naar uit om je te “ont-moeten”.
Een groet en een glimlach,
Hetty