Navigatie
Door allerlei oorzaken kun je uit balans raken en kan je energiebatterij leeg raken.
Door uit balans te raken loop je tegen jezelf aan.
Wanneer je tegen jezelf aanloopt, kun je niet om jezelf heen.
Soms ben je te lang doorgegaan en ben je jouw grenzen al lang voorbij gegaan, of er gebeuren er teveel ingrijpende dingen in je leven achter elkaar, waardoor je niet de tijd krijgt of je jezelf niet de tijd gunt deze te verwerken of de situaties zijn te heftig om ze te verwerken.
Het kan ook zijn dat je in je verleden iets hebt meegemaakt, wat je nog niet verwerkt hebt en wat zo ineens weer boven komt drijven.
Wees eerlijk, we maken allemaal dingen in ons leven mee die heftig zijn en die we op dat moment even parkeren, en we overgaan naar overleven.
Naast het feit dat je door allerlei situaties uit balans kunt raken kun je ook door je eigen doen en laten uit balans raken.
Uiteindelijk zul je eens een reactie krijgen. Je kunt het gooien op stress en druk, druk, druk, maar het gaat er om hoe je hiermee en hoe je met jezelf omgaat.
Hoe mooi zou het zijn als je leert waar je uit disbalans raakt, maar ook hoe je deze kunt herstellen. In & Outside werkt met 7 balansmodellen, die allemaal met elkaar te maken hebben.
- jouw energie balans
- jouw mentale balans
- jouw emotionele balans
- jouw communicatiebalans
- jouw balans in geven en nemen
- jouw geluksbalans
Je kunt emotioneel uit balans raken, wanneer je jouw emoties niet uit en wegstopt, maar ook als je teveel in je emoties blijft hangen>Wanneer je te veel in je emoties blijft hangen kom je uiteindelijk in de slachtofferrol, ook al wil je diet niet. Bijvoorbeeld door steeds het zelfde heel erge verhaal wat je hebt meegemaakt, blijven vertellen. Je omgeving wordt er moe van en jezelf uiteindelijk ook, alleen heb je dit vaak laat in de gaten.
Ook wanneer je emoties niet in verhouding staat met de situaties is het niet goed gesteld met je emotionele balans. Bijvoorbeeld, wanneer je heftiger reageert dan je zou willen of je wordt boos terwijl je jezelf eigenlijk heel verdrietig voelt of andersom.
Het is heel belangrijk om te kijken hoe het met jouw emoties is gesteld en hoe jij er mee omgaat. Vaak is het heel eenvoudig bij te sturen. In mijnpraktijk komen mensen huilend binnen en hun doel is dat ze niet steeds vol tranen schieten. Als ik zeg, dat dit haalbaar is, kijken ze me vaak verwonderd aan, maar met een paar kleine tips en inzicht is het binnen 1 of 2 keer geregeld.
Dit is een hele belangrijke balans, en laat je zien of je meer gericht bent op de ander of meer gericht op jezelf. Ofwel zorg je beter voor anderen dan voor jezelf.
Voor jezelf zorgen of voor jezelf kiezen is in tegenstelling tot wat er vaak gezegd wordt niet egoïstisch, maar juist verstandig.
Dit is het belangrijkste wat je voor jezelf en de ander kunt doen, omdat je pas goed voor de ander kunt zorgen, wanneer je goed voor jezelf zorgt.
Vaak heb je niet echt geleerd om goed voor jezelf te zorgen, maar wel voor de ander. Je wordt hierdoor een gever. Wanneer je meer geeft dan neemt, dan ben je zo uit balans.
Veel gedragspatronen zijn gericht op anderen en niet altijd goed voor jezelf. Je past jezelf dan teveel aan de ander aan.
Het is een wake up call om naar jezelf te kijken en actie te ondernemen.
Kijken naar jezelf. Waarom doe je wat je doet?
Welke gedragspatronen zorgen ervoor dat je zo tegen jezelf aanloopt?
Hieronder een aantal voorbeelden en wellicht herken jij jezelf in:
- altijd maar doorgaan
- geen nee durven zeggen
- over je grenzen gaan
- pleasen
- beter voor anderen zorgen dan voor jezelf
- jezelf teveel aan anderen aanpassen
- jezelf wegcijferen
- te veel op je bordje laten leggen
- te veel gericht zijn op wat anderen denken
- Te veel gericht zijn op wat anderen willen
- afhankelijk zijn van anderen
- jezelf onzichtbaar maken
- niet uitspreken wat je voelt en denkt
- uitstelgedrag
- conflicten vermijden
- controle
- perfectionisme
Ik wens je toe dat je naar aanleiding van dit blog al inzichten hebt gekregen en heb je vragen of ben je nieuwsgierig geworden,
Voel je welkom en maak een afspraak voor vrijblijvend kennismakingsgesprek
Ik kijk er naar uit om je te “ont-moeten”.
Een groet en een glimlach Hetty
Wil je mijn blogs automatisch ontvangen?
Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blogbericht op de site staat.
Wil je een artikel gebruiken of delen op welke wijze dan ook. Leuk echter alleen met vermelding van In & Outside, mijn naam en een werkende link.
Copyright © In and Outside Coaching & Training | 2024 | Algemene voorwaarden | Klachtenreglement | Privacy Verklaring | Cookie Verklaring | Design & development by: Timeless Design